Hegkezelés

Minél korábban kezdődik meg a hegek megfelelő kezelése, annál szebb eredmény várható. A hegkezelés terén rendkívül hatékonynak bizonyultak a tűs mezoterápiás eljárások, amely hatására fokozódik a kollagén és elasztin termelés, beindul a szövetregenerálódás és elindul egy hosszú távú szöveti átalakulás.

Mitől alakulhat ki heg?

A heg kialakulása nagyban függ az aknés gyulladás nyomán kialakult szövetkárosodás kiterjedésétől, mélységétől, elhelyezkedésétől a bőr kollagén rostjaihoz képest, attól, hogy mennyire fertőződött el, és természetesen a bőrtípustól, örökletes hajlamtól is. Maradhatnak hátra hegek bárányhimlő és egyéb bőrfertőzések során, egyes lézeres kezelések során, illetve aknés problémákat „kezelő” szteroid tartalmú gyógyszerek hatására is. A sebgyógyulás mechanizmusa egyéni eltéréseket mutat.

Hegek megjelenési formái

Kezelések Mezoterápiával. Bőrhidratálás, bőrpír, rosacea, aknés bőr, anti-age, pigmentfolt, hegkezelés, sebgyógyulás, tűs mezoterápia, tű nélküli mezoterápia, cellulit, stria, alakformálás, testkezelés

Kétféle sebgyógyulási rendellenességet különböztetünk meg, attól függően, hogy a gyulladás nyomán fokozott szövetképződés indul a sebgyógyuláskor, vagy épp ellenkezőleg, a sérült, elpusztult szövet egyszer s mindenkorra elvész.
Előbbiek a hipertrófiás hegek. Valószínűleg a kollagén-anyagcsere kisebb-nagyobb zavara miatti hegesedési rendellenesség, ami a 10-30 év közötti fiatalok között gyakoribb. Sajnos pont erre az időszakra esik a kamaszkori pattanásosság is.
A szövetvesztéssel járó hegek az atrófiás hegek- hasonlóak a bárányhimlő okozta hegekhez – gyakoribbak. Közös vonásuk, hogy bemélyednek a bőrfelszínbe. A legjellegzetesebbek az ún. jégcsákány hegek, általában az arcon keletkeznek, rendszerint kicsik, meredek oldalúak.

Hegkezeéshez ajánlott

A kezelés során lényeges olyan hatóanyagokat választani, amelyek több szinten biztosítják a szövetépülést és regenerálódást. Legkiemelkedőbb hegkezelő hatóanyag, a Centella Asiatica (ázsiai tigrisfű), amely bizonyítottan meggyorsítja a sebgyógyulást és csökkenti a hegképződést. Erősen fokozza a kollagén szintézist, de elsősorban magas triterpenoid tartalma tette érdekessé, amely komplex hatással vannak a sejtekre és kötőszövetekre, elsősorban ezek gyógyulására és megújulására. A tigrisfű kiváló véredény erősítő és értágító növény, amely magas antioxidáns tartalmáról, és erős gyulladás csökkentő hatásáról is ismert. A gyógynövény megkönnyíti az antioxidáns C- és E-vitamin károsodott területeken történő felszívódását, ami azért lényeges, mert érdemes belsőleg is szedni a kötőszövet rugalmasságát és épülését segítő étrend-kiegészítőket: C-vitamin, Cink, Kollagén, Kovasav és Kalcium.